Over PAO

Plant Aardig Onderwijs is een initiatief van Bob Arends (1977).

Het vega-balletje kwam in 2009 aan het rollen toen de school waar ik werkzaam ben, me vroeg of ik naast de creatieve vakken, ook enkele uren levensbeschouwing wilde geven.

Toen ik op een dag lesstof voor dit vak aan het ontwikkelen was, kwam ik beelden tegen waarop te zien was hoe er met dieren wordt omgegaan voordat ze op ons bord belanden. Dat maakte zo'n indruk dat ik de volgende dag verder in het onderwerp ben gedoken. Ik wilde weten wat er vooraf ging aan kipfilet, een glas melk, lederen laarzen, gebakken eitjes, een donzen dekbed etc. Een paar uur later wist ik dat ik voortaan plantaardig wilde leven.

Omdat leerlingen bij het zien van mijn lunch al snel met vragen kwamen, duurde het niet lang voordat ik het onderwerp structureel met mijn klassen besprak. Het valt me nog steeds op dat ze het uitzonderlijk interessant vinden en dus heb ik besloten om mijn ervaring en kennis op dit gebied te delen met een breder, schoolgaand publiek.

Ik hoop van harte op nog veel meer leerlingen die open staan voor deze effectieve, simpele en heerlijke manier, om de wereld voor iedereen een stuk mooier te maken en het beste uit jezelf te halen.